Vain kaksin kirkossa

Posted on

Kirkkohäiden ei tarvitse olla suuria tai kalliita. Naimisiin voi mennä myös Oulun tuomiokirkossa järjestettävässä vihkihetkessä.

Miika ja Pauliina Rauniolle kirkkohäät olivat selvä valinta. Rauniot vihittiin syyskuussa järjestetyssä vihkihetkessä.

“Kirkossa on oma juhlallisuutensa. Etenkin Tuomiokirkko on todella hieno. Vihkiminen tapahtuu vain kerran, joten halusimme sen olevan arvokas ja juhlava hetki. Maistraatti olisi ollut liian arkinen paikka”, Pauliina Raunio kertoo.

“Kirkko oli aivan huikea. Se oli täysin tyhjä, olimme toiseksi viimeinen pari”, Miika Raunio lisää.

Vihkihetkessä parit vihitään saapumisjärjestyksessä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään liukuhihnavihkiminen, vaan hetkestä tehdään aina parin näköinen. Ennen vihkimistä pari juttelee papin ja kanttorin kanssa häiden kaavasta ja musiikista. Odottaessa oli aikaa myös jutella esimerkiksi kummituksista.

“Vihkihetkessä huomioitiin meidät ihanasti ja meitä kuunneltiin. Meillä ei myöskään ollut kiirettä”, Pauliina Raunio kehuu.

“Vihkiminen oli vain meitä varten.”

Kukin pari pääsee omalla vuorollaan kävelemään pitkin Tuomiokirkon käytävää. Rauniot kertovat kokemuksen olleen jännittävä.

“Oli hyvä, että saimme olla siinä vain kahdestaan. Ei tarvinnut miettiä kuka katsoo tai onko lapsi lähdössä karkuun. Saimme keskittyä vain siihen hetkeen”, he kertovat. 


Yllätyshäät

Rauniot päättivät mennä naimisiin salaa. Ennen vihkimistä isovanhemmat hakivat parin 3-vuotiaan Lennart-pojan hoitoon “treffien” ajaksi. Nuorellaparilla oli tarkoitus paljastaa yhteinen sukunimi vasta seuraavana päivänä, mutta kun kuvia syyskuun vihkihetkestä tuli Oulun seurakuntien Facebook-sivulle, päätti pari kertoa äkkiä asian perheen Whatsapp-ryhmässä. Vihkihetkessä naimisiin meneminen oli parille helppo valinta. Molempien vanhemmat olivat järjestäneet pienet häät.

“Vanhemmilta ei tullut myöskään painetta järjestää prinsessahäitä, joten meille oli helppo järjestää omannäköiset häät”, Pauliina Raunio kertoo.

Hetken mielijohteesta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan pari miettinyt asiaa pidempään. Esteiden tutkintaa pari pyysi jo kuukautta aiemmin.

”Olemme kokeneet kaikenlaista, mutta olemme selvinneet kaikesta aina yhdessä. Vihkiminen avioliittoon on sinetti yhteiselollemme”, Rauniot kertovat toisiaan hellästi katsoen.

Hääpäiväänsä pari juhlisti käymällä syömässä Ravintola Hugossa.

Rauniot paljastivat yhteisen sukunimensä perheen Whatsappiin lähetetyllä kuvalla Tuomiokirkon edustalta.
Rauniot paljastivat yhteisen sukunimensä perheen Whatsappiin lähetetyllä kuvalla Tuomiokirkon edustalta.

“Meillä oli todella hauskaa. Söimme siellä 4 tuntia. Ei tällaista olisi voinut järjestää lapsen kanssa. Meillä oli myös hotellihuone varattuna”, Rauniot kertovat.


Stressitön vaihtoehto

Kiireistä perhearkea elävät Rauniot eivät halunneet järjestää suuria häitä. 

“Me emme olisi itse välttämättä itse nauttineet siitä”, Miika Raunio kertoo.

“Elämme hektistä elämää, joten emme halunneet käyttää perheaikaa häiden suunnitteluun. Eikä meillä tarvinnut stressata pukeutumisesta, vaan kaikki oli meitä varten”, Pauliina Raunio lisää.

Rauniot eivät myöskään halunneet aiheuttaa häillä stressiä muille. Häissä usein stressiä aiheuttavat niin juhlavaatetus kuin häälahjatkin. Pari halusi myös ajatella pitkämatkalaisia, sillä Pauliina on itse kotoisin Leppävirralta.

“Ennen kaikkea säästimme meitä”, Rauniot virnistävät.

Kun häihin ei kulunut myöskään suuria summia, on pariskunta voinut käyttää rahat esimerkiksi kotiin. Kun parilla ei ollut perinteiden luomia paineita häiden tai juhlien suhteen, vihkihetkessä sai huolella poiketa normeista. Pauliina pukeutui mustaan asuun ja Miika kauluspaitaan ja siisteihin housuihin.

”Jos olisimme pitäneet perinteiset häät, minulla olisi todennäköisesti ollut valkoinen mekko”, Pauliina Raunio miettii.


Juhlia voi myöhemminkin

Rauniot eivät ole vielä ehtineet varsinaisesti juhlistaa merkkipaalua arjen kiireiden ja kodin remontin myötä. Merkkipaalua on tosin muistettu lukuisilla syntymäpäivillä ja juhlissa syksyn mittaan. Toisaalta pari ei edes kaipaa huomiota. Nyt he keskittyvät remontoimaan ja sisustamaan asuntoaan.

”Me tiedämme kyllä, että kaikki ovat onnellisia meidän puolesta”, Pauliina Raunio kertoo hymyillen.

Oulun seurakunnat ovat mukana Suomen häämessuilla. Häämessut järjestetään 3.2.2018 klo 10-16 Areena Oulu Terminaalissa.



Vihkihetkeen tarvitsee vain esteettömyystodistuksen

- Seuraavat vihkihetket järjestetään Oulun tuomiokirkossa perjantaina 23.2., 18.5. ja 14.9. klo 15-18.

- Vihkihetkeen ei ilmoittauduta etukäteen, vaan parit vihitään saapumisjärjestyksessä.

- Vihkihetkeen tarvitsee mukaan  esteettömystodistuksen. Esteiden tutkintaa oon pyydettävä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä. Esteiden tutkintaa voi pyytää jomman kumman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta tai aluekeskusrekisteristä.

- Vihkipari voi kutsua läheisiään kirkkoon, mutta tarvittavat kaksi todistajaa saa myös seurakunnan puolelta. 

- Vihkimisen jälkeen hääparille ja kahdelle läheiselle on tarjolla hääkakkua ja kahvit Tuomiokirkon kryptassa.

- Vihkihetki ja juhlakahvit ovat maksuttomia.

- Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä ev.-lut. kirkon jäseniä. Kirkollinen vihkiminen on mahdollista myös silloin, kun toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan, ja toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen.

Lue lisää: http://www.oulunseurakunnat.fi/haat